La Simfonia dels herois

Un projecte musical solidari i esperançador amb pacients que
han patit un tumor cerebral

UN PROJECTE MOLT PERSONAL

Aquest és un projecte liderat pel Dr. Andreu Gabarrós Canals, cap de servei de neurocirurgia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, reconegut especialista a nivell nacional i internacional en l’àmbit de la cirurgia cerebral amb més de trenta anys de trajectòria professional en l’àmbit de l’assistència i la recerca. Però a més, el Dr. Gabarrós compagina la seva tasca assistencial amb la música: és compositor, lletrista, teclista i vocalista de la banda de rock DORIGEN.

“Quan la màgia de les notes és un camí
reparador davant una malaltia greu”

Amb el projecte “Simfonia dels Herois” ha volgut fer un reconeixement a l’esforç de superació dels pacients intervinguts d’un tumor cerebral. Ha escollit 9 pacients que eren músics, els ha compost una cançó i els ha convidat a participar-hi, adaptant cada peça a l’instrument que tocava el pacient. Per tancar el disc, ha escollit la cançó coral “Simfonia dels herois”, que dona nom al projecte i on participen tots.

Amb aquesta iniciativa vol posar en valor el vincle entre medicina, música i relació metge-pacient, amb un missatge solidari contundent per a totes les persones que pateixen o han patit algun tipus de lesió cerebral.

L’Hospital Universitari de Bellvitge és expert en tècniques prequirúrgiques i quirúrgiques que permeten preservar l’àrea del llenguatge durant la cirurgia dels tumors cerebrals, un factor essencial per evitar dèficits neurològics permanents i que té un impacte important en la qualitat de vida dels pacients.

Tenint en compte que la música és un llenguatge, en aquells pacients que són músics, existeix la possibilitat d’identificar prèviament les àrees del cervell que s’activen quan el pacient canta o toca un instrument. Durant la intervenció se’ls fa parlar i/o tocar el seu instrument, per intentar preservar aquestes àrees que els permeten desenvolupar les habilitats musicals.

Les intervencions de tumors cerebrals són altament complexes i sovint els pacients es recuperen lentament i canvien la seva manera de ser, de pensar, de veure les coses, de relacionar-se amb els seus familiars i amics; es converteixen, d’alguna manera, en una altra persona.

És una situació molt complicada per a ells, però també per a les persones que viuen amb ells. Aquest projecte els vol fer un homenatge i donar visibilitat a una malaltia que ha avançat molt en resolució quirúrgica i en l’assoliment de millores en supervivència, però que encara té un llarg camí a fer en l’àmbit de la recerca de tractaments que n’aconsegueixin frenar l’evolució i reaparició.

Aquest és un projecte alineat amb l’estratègica de l’Institut Català de la Salut de “Arts in Health“, una creixent disciplina acadèmica i un camp de pràctica dedicat a utilitzar el poder de les arts i la cultura i a explotar les seves potencialitats, per millorar la salut i el benestar de les persones en diversos contextos institucionals i comunitaris.

Aquesta iniciativa té el suport de l’IDIBELL i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO).

EL DOCUMENTAL

En col·laboració amb la productora Minoria Absoluta s’està realitzant un documental per explicar com s’està portant a terme el projecte, l’experiència personal dels pacients que hi han participat, com han viscut la malaltia, etc. Pensem que aquest és un document molt important per conscienciar sobre el càncer cerebral, els seus efectes i sobre com la música pot ajudar aquestes persones.

CONCERTS PREVIS A LA PRESENTACIÓ OFICIAL

Es faran dos concerts previs a la presentació oficial: el primer el dia 22 d’abril a la sala “Els pagesos” de Sant Feliu de Llobregat i el segon el dia 29 d’abril al teatre “Margarida Xirgu” de Montornès del Vallès, on Minoria absoluta enregistrarà diferents moments del concert i del dia dels músics per afegir al documental.

EL CONCERT

El concert, cloenda i inici del projecte, es farà el dia 11 de maig de 2023 al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat, gràcies a la cessió de l’espai per part de l’Ajuntament. Serà un esdeveniment amb finalitats solidàries per recaptar diners per a la recerca en tumors cerebrals.

Es farà la presentació del disc i es comptarà amb la col·laboració de diferents músics professionals que acompanyaran els músics amateurs a l’escenari i d’altres músics s’espera que col·laborin apadrinant cançons. Durant el concert, s’emetran algunes imatges en exclusiva del documental i el mateix concert es filmarà com a part final del projecte documental.

S’ha habilitat una fila zero on podeu col·laborar en aquest projecte musical solidari. Podeu accedir-hi aquí